Bitmain drama escaleert als mede-oprichter registreert nieuwe bankrekening, website

Bitmain, ’s werelds grootste fabrikant van cryptocurrency mining apparatuur, stapt verder in de controverse nadat een van de medeoprichters een nieuwe bedrijfsnaam, adres, bankrekening en website voor het bedrijf heeft geopend.

Op 6 juli publiceerde de WeChat-rekening van Bitmain, die vermoedelijk onder de controle van de medestichter Micree Zhaan staat, een aankondiging dat de bedrijfsbankrekening die gebruikt werd voor de aankoop van de producten van Bitmain, veranderd is. De bijgewerkte bankrekeningnaam is Zhanhua Intelligent Technology Company (福建湛华智能科技有限公司) die volgens de corporate directory van China is geregistreerd in Fuzhou, de geboortestad van Zhaan, en is volledig eigendom van Bitmain Beijing – die Zhaan controleert.

Volgens Tianyancha, een Chinese bedrijvengids, was dit bedrijf inactief maar was het van 2017 tot 2020 mede-eigendom van Jihan Wu en Zhaan. Op 6 juli 2020 blijkt uit de bedrijvengids dat Wu als bedrijfssupervisor werd verwijderd en door iemand anders werd vervangen.

Ter herinnering, Zhaan is in strijd met mede-oprichter Wu over de positie van wettelijke vertegenwoordiger van Immediate Edge. Met deze positie, en de almachtige corporate chop, komt de controle over de bankrekeningen en het ondertekenen van autoriteit voor het bedrijf. Terwijl Zhaan, in de letterlijke zin van het woord, het kantoor van het bedrijf in Beijing controleert, is Wu nog steeds de wettelijke vertegenwoordiger en heeft dus de macht om rekeningen te openen en te sluiten – vandaar de noodzaak om de bankrekening van Bitmain te laten controleren door een aparte juridische entiteit. Wu controleert ook de moedermaatschappij van Bitmain China in Hongkong en blokkeert momenteel zendingen van belangrijk silicium uit de Taiwanese TSMC die via de stad aan de Bitmain-fabriek in Shenzhen moeten worden geleverd.

Bitmain ontkent dat Zhaan enige officiële capaciteit heeft bij het bedrijf en beweert dat hij uit zijn functie is gezet. Het bedrijf zegt ook dat het een rechtszaak aanspant tegen Zhaan. Naast een nieuwe bankrekening heeft Zhaan een nieuwe Bitmain-website voor after-sales diensten opgezet met een vergelijkbare, maar unieke domeinnaam. Zhaan duwt ook verkeer naar deze website via WeChat en Weibo, waarbij hij de nieuwe URL regelmatig herposteert.

De functionaliteit van de website is echter vrij simplistisch en ruw: gebruikers kunnen alleen de garantiestatus van de producten en het contact- en aftersales servicecentrum controleren.

Netbewoners niet onder de indruk van Bitmain-drama

Netbewoners binnen de Chinese cryptogemeenschap blijven zich ergeren aan de voortdurende vijandelijkheden tussen de twee mede-oprichters van Bitmain.

De vaak herberekende links lijken niet veel aandacht te krijgen voor de volgelingen van het bedrijf op Weibo. De ene volgeling zei „stop het“, de andere zei „opnieuw“?

Van zijn kant reageerde Wu door te zeggen dat alle informatie die door Zhaan werd gepost nep was, volgens een aankondiging die op 7 juli werd gepubliceerd op de officiële website van Bitmain (gecontroleerd door Wu).

De aankondiging stelt ook dat de rekeningen van Bitmain’s WeChat en Weibo sinds 10 juni door een onbekende partij zijn gecontroleerd. Bitmain Beijing en haar moedermaatschappij Bitmain Hong Kong, merkte zij op, zullen zich alle rechten voorbehouden om alle beschikbare wettelijke en rechtvaardige oplossingen na te streven.